Het Franse departement Rhône-Alpes alleen al telt 350 werkerscoöperaties op een bevolking van 6 miljoen. Het Britse retailbedrijf John Lewis is eigendom van zijn meer dan 98.000 medewerkers. In Vlaanderen zijn er op dit moment maar een handvol werkerscoöperaties. Maar ook hier zit samen ondernemen in de lift, van samen groenten telen tot gereedschap en auto’s delen.
Bovendien is ook participatie op de werkvloer is aan een opmars bezig. Steeds meer dringt het besef door dat autonomie, creativiteit en verantwoordelijkheid zeer stimulerend en doeltreffend zijn. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voor werkerscoöperaties ook in Vlaanderen voet aan de grond krijgen.
Febecoop en ULB-sociologe Kristel Maasen onderzochten in 2015 hoe het eraan toegaat bij werkerscoöperaties in Vlaanderen, Schotland en Finland. In Vlaanderen namen acht ondernemingen deel aan het onderzoek, waaronder een communicatiebureau, een schildersbedrijf, een restaurant … Allemaal bedrijven waarvan de medewerkers tegelijk mede-eigenaar zijn.
Geen twee werkerscoöperaties zijn hetzelfde, stelden we vast. Dat merk je bijvoorbeeld op het vlak van coördineren. Bij sommige werkerscoöperaties is het een team dat de coördinatie in handen neemt. In andere bedrijven is er een beurtrolsysteem. Maar allemaal waken ze erover dat de rol zo weinig mogelijk hiërarchisch wordt ingevuld, want alle medewerkers zijn gelijkwaardig.
Ook thema’s als beslissingen nemen en winst verdelen komen aan bod in het onderzoek.