Nieuws

The Belgian Cooperative Monitor 2021, coöperaties in cijfers

Cijfers en ontwikkelingen over coöperatieve vennootschappen in België worden verzameld in de "Belgian Cooperative Monitor 2021" van KU Leuven en CERA.

Volgens de laatste barometer van coöperaties ‘The Belgian Cooperative Monitor’, bestaan er vandaag in België 19.607 coöperatieve vennootschappen en 1,5 à 2 miljoen vennoten. Zelfs als de coöperatieve vennootschappen slechts 1% van alle actieve ondernemingen in België uitmaken, is hun bijdrage aan de Belgische economie, in termen van zakencijfer, bijdrage aan het BBP, enz … belangrijker.

Sinds de nieuwe Wetgeving van Vennootschappen in 2019 van kracht werd, is het aantal coöperatieve vennootschappen gedaald. In het verleden kozen veel bedrijven voor de coöperatieve rechtsvorm vanwege de ‘juridische flexibiliteit’ die het bood. De aan de nieuwe wetgeving gekoppelde wetswijzigingen hebben geleid tot een definitie van de coöperatieve vennootschap die duidelijk is geïnspireerd op de definitie geformuleerd door de International Coöperative Alliance en die een betere afstemming van coöperatieve principes en rechtsvorm mogelijk maakt.

Febecoop dankt CERA en KU Leuven voor dit onderzoek en kijkt nu al uit naar de volgende editie die nog representatiever zal zijn voor de sector omdat alle bedrijven verplicht zijn hun statuten aan te passen aan het nieuwe vennootschapswetboek tegen 2024.


Download: The Belgian Cooperative Monitor 2021

Ander nieuws

Alle nieuws

Ander nieuws

Alle nieuws
example

Samen gaan we verder

Heb je specifieke vragen of noden? Wij zijn er voor jou.

Contacteer ons